Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Politieke crisis in Italië, nadat de president de regering van populisten torpedeert

Er komt toch geen regering in Italië die steunt op de twee populistische partijen Lega en de Vijfsterrenbeweging. Voorlopig althans.

Zondagavond gaf kandidaat-premier Guiseppe Conte zijn opdracht om een regering te vormen terug. Naar verluidt had president Sergio Mattarella een veto uitgesproken tegen anti-euro econoom Savona als minister van Financiën.

Zondag heeft Mattarella voormalig IMF-econoom Carlo Cottarelli uitgenodigd om te kijken naar de vorming van een ’technocratische noodregering’, nu er een diepe politieke crisis dreigt.

Afgelopen week liep de rente op Italiaanse staatsobligaties fors op, juist omdat financiële markten onrustig werden van de begrotingsplannen van Lega en de Vijfsterrenbeweging. Italië heeft een staatsschuld van ongeveer 130 procent van het nationaal inkomen. Het idee dat de nieuwe regering daar nog fors wat schuld aan zou toevoegen, zorgde voor spanning op obligatiemarkten. Maandag daalde de 10-jaarsrente tot onder de 2,5 procent.

2. 'Theresa May is zelf niet klaar voor een 'no deal'-Brexit'

De Britse regering van Theresa May schermt graag met de zogenoemde no deal-Brexit, als middel om de Europese onderhandelingspartners onder druk te zetten. Dit zou inhouden dat het Verenigd Koninkrijk in maart 2019 de Europese Unie verlaat en voor de handel direct terugvalt op de regels van de Wereldhandelsorganisatie.

Dat klink dreigend, maar volgens Britse ambtenaren die de zakenkrant The Financial Times sprak, is het VK totaal niet voorbereid op de praktische uitvoering van een dergelijk scenario. Dit verzwakt de onderhandelingspositie van May, omdat ze dreigt met iets dat het VK op korte termijn niet kan uitvoeren.

3. 'Gratis' inzicht in je BKR-schulden betekent: 28 dagen wachten

In het kader van de invoering van de nieuwe privacywet heeft het kredietbureau BKR geregeld dat je één keer per jaar kosteloos kunt inzien hoe je geregistreerd staat. Dat is van belang voor banken en andere geldverstrekkers als iemand bijvoorbeeld een huis wil kopen en een nieuwe hypotheeklening aanvraagt.

Maar er zit wel een addertje onder het gras: 'gratis' betekent dat je tot 28 dagen moet wachten voor inzicht in je dossier.

"Niet handig voor mensen die bijvoorbeeld een huis willen kopen en vooraf willen weten hoe ze bij het BKR geregistreerd staan”, zegt directeur Jeroen Wolffsen van financiële vergelijkingssite Moneywise. In de praktijk betekent dit dat je waarschijnlijk nog steeds moet betalen, als je snel inzicht wil hebben in je schuldenstatus.

4. Eurocommissaris zegt dieselauto's de wacht aan

Eurocommissaris voor industrie Elzbieta Bieńkowska zei zondag in een interview met persbureau Bloomberg dat dieselauto's hun langste tijd hebben gehad in Europa. Diesels hebben in Europa een relatief groot aandeel in het totale wagenpark, maar volgens Biénkowska is het schandaal rond de sjoemelsoftware voor diesels van Volkswagen een keerpunt geweest. Ze verwacht dat er binnen een paar jaar geen nieuwe diesels meer worden geproduceerd.

5. Elektrisch rijden in Nederland goedkoper dan diesel 

Mede dankzij aanschafsubsidies en relatief lage stroomprijzen kan elektrisch rijden in Nederland concurreren met rijden op diesel. Dat stelt autoleasebedrijf LeasePlan in zijn Car Cost Index. Voor elektrisch rijden geldt dat je in Nederland niet de aanschafbelasting BPM betaalt als je een volledig elektrische auto koopt.

De maandelijkse kosten om in een elektrisch aangedreven auto te rijden bedragen volgens LeasePlan in Nederland gemiddeld 829 euro. Een diesel is met 861 euro per maand 32 euro duurder. Voor een vergelijkbare auto met een benzinemotor bedragen de kosten 785 euro.

(klik voor uitvergroting)

elektrisch rijden, diesel, benzine, kosten

6. Teleurstelling voor Max Verstappen en Tom Dumoulin

Geen gelukkig weekend voor de Nederlandse topsporters Max Verstappen en Tom Dumoulin. Verstappen verknalde bij de Grand Prix van Monaco zijn kwalificatie race en eindigde uiteindelijk als negende. "Het lag niet aan de auto", erkende de Formule 1 -coureur.

Niettemin blijft Verstappen een fenomeen. Lees het profiel van de 20-jarige Limburger op Business Insider:

De razendsnelle opmars van Max Verstappen – hoe de zoon van twee oud-coureurs een ster in de Formule 1 werd

Dumoulin deed een dappere laatste poging, maar eindigde als tweede achter Chris Froome in de Giro d'Italia.

7. 'Rijke Nederlanders verdoezelen vermogen via open commanditaire vennootschap'

De zogenoemde open commanditaire vennootschap wordt als rechtsvorm ten onrechte gebruikt om vermogen te verdoezelen en belasting te ontwijken een aanmerkelijk belang in box 2. Tot die opmerkelijke conclusie kwamen twee fiscalisten die belastingadviseur zijn bij Deloitte onlangs in het Weekblad Fiscaal Recht.

Opmerkelijk omdat belastingadviseurs vermogende particulieren volop adviseren om gebruik te maken van de open cv. Tegen het FD zegt oud-hoogleraar fiscale economie Leo Stevens dat de kans groot is dat de Belastingdienst het gebruik van de open cv gaat toetsten.

8. Utrecht vraagt miljarden van het Rijk: extra intercitystation nodig

Utrecht heeft een nieuw intercitystation en een nieuwe tramlijn of snelbusbaan in de planning en heeft daarvoor miljarden gevraagd aan het Rijk, schrijft de Volkskrant. Het actieplan dat U Ned heet, is nodig om de ruim kwart miljoen nieuwe bewoners die de provincie er de komende twaalf jaar bij krijgt van A naar B te brengen.

Zowel de stad als provincie Utrecht heeft 100 miljoen gereserveerd voor de uitbreiding van het openbaar vervoer, maar dat is dus niet genoeg. Volgens de Volkskrant gaan gemeente, provincie en de ministers van Infrastructuur en Binnenlandse Zaken op 4 juni in gesprek over het verzoek.

9. Haagse politici verdienen vooral bij aan boeken: €22.000 voor Jesse Klaver

Tweede Kamerleden verdienen in sommige gevallen flink bij dankzij boeken die ze hebben geschreven. Zo verdiende GroenLinks-voorman Jesse Klaver volgens De Telegraaf tussen 2015 en nu bijna 22.000 euro aan zijn boek De mythe van het economisme.

In het overzicht van de neveninkomsten is ook te zien dat VVD’er Sven Koopmans dit jaar 25.000 dollar heeft verdiend aan een boek over vredesonderhandelingen. Het boek van SGP-leider Kees van der Staaij leverde iets minder op: hij kreeg in 2017 en 2018 net geen 6.000 euro aan royalty's voor Goede gesprekken.

Ook Thierry Baudet heeft meerdere boeken geschreven, maar wat hij daaraan verdient, heeft hij niet opgegeven

10. Patricia Paay in de aanval tegen GeenStijl: eis 4,5 ton om plasseksfilmpje

Patricia Paay is nog niet klaar met Geenstijl en de twitteraar ‘Eendevanger’ die haar plasseksfilmpje aan het grote publiek hebben getoond. Maandag eist ze bij de rechter 4,5 ton voor immateriële schade. Paay zegt dat haar privacy is geschonden en dat ze inkomsten heeft misgelopen door het feit dat heel Nederland heeft kunnen zien hoe een man de diva trakteerde op een gouden douche in haar mond.

Het filmpje ging al maanden rond onder mediafiguren, maar werd in februari op Twitter geslingerd door een Noord-Hollander met het twitteraccount Eendevanger. Website Geenstijl linkte er vervolgens naar en verwijderde de link anderhalf uur later op aandringen van Paays advocaat.

Volgens de advocaat van Geenstijl heeft Paay het filmpje zelf naar vrienden rondgestuurd en zich zo alle ellende op de hals gehaald. “Toch is blijkbaar alles de schuld van Geenstijl”, zegt hij tegen het AD.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider afgekioeb weekend:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!